Jumaat, 26 Mac 2010

ya.. saya suka baby



sapa kata jaga budak kecik ini membebankan?? sapa yang suka budak-budak mesti membangkang 100%. bagi saya, seronok jaga budak-budak ni. Diaorang ni ada 2 jenis peal. Kalau yang baik, memang baik lah sesangat. but yang lincah ni kena pandai menjaga nya, yang paling penting jangan terlalu manja kan sangat. Karang apa benda yang diminta nya kita kena tunaikan. Kalau tak bagi tengok lah dalam masa 20sec. Dibantai nya dengan rajukkan serta nangis yang boleh menggegar kan rumah.Dan jiran pula.. Mula lah gossip-gossip kata kita bantai budak kenit tu. Padahal tak pun. cuma tak berikan apa yang dipintanya sahaja kan.kan (T__T)

Saya ni dah tak ada adik-adik kecil yang boleh dikira paling muda lah (sekitar 1-4 tahun) . tu hah.. yang bongsu pun dah besar, sekarang ni usia dah menjangkau 12tahun. tak tahu lah dah baligh atau belum. opssss.. terlebih pulak.. hahahaha.... Okeh. kat rumah, family memang panggil dengan panggilan "ALONG". Nampak macam ganas kan dan tak kena dengan muka. hahaha.Entah budak-budak ni. bila suruh tukar panggilan tu dari "aLONG" ke "KAKAK". Masing-masing buat muke kegelian.Kepehal korang.lempang laju-laju kang melakat kat dinding nanti.Hahahaa..

ayah saya still kerja lagi. usia beliau baru sahaja mencecah 50tahun. tapi tahun ni dah up satu tahun lagi menambahkan lagi usia yang sedia ada.Manakala mama ku yang cumel dan masuh mantop ni baru berusia 48tahun ini.Mama tak kerja macam ayah. Jadi housewife sepenuh masa sejak saya dilahirkan lagi. Mama selalu pesan buat saya dan syuhada (adik kedua)

"nanti kalau dah kawin, kalau suami mampu untuk sara hidup..
jaga anak korang sendiri, Jangan biarkan orang lain yang jaga..
Biarlah anak yang kita susu serta didi itu daripada tangan kita sendiri...
Budak-budak dulu dengan sekarang banyak betul perbezaannya..
sekali abaikan dia.. senang benar dia terpesong dengan dunia luar..."

"ingat tu..............." tambah mama lagik..

Mungkin benar juga kata mama, tengok lah macam mana satu hari nanti.. kalau suami along boleh sara kami anak beranak.. along akan benti kerja. but jika disebalik nya.. alongstill lagi akan kerja..insya-allah..doa yang terbaik semoga dijauhi anasir-anasir jahat kat luar tu.

Bila bercerita tentang budak-budak ni.Actually.. Mama saya jaga anak orang.. Pada siapa yang penah baca entry saya sebelum ni mesti tahu tentang ni.Sorang gurl and sorang lagi boy.dua-dua berlainan emak.. yang si gurl ni nama dia insyirah Fatin panggil "SYIRAH" dan sorang lagi Mohd Ilham, panggil lak "Ilham" dua-dua kiut.. but si syirah ni.. lain sikit dia sangat lincah yang teramat sanagt. Umur baru sahaja 1 tahun 9 bulan tapi.. bila bercakap mengalah kan orang dewasa. Pot pet pot pet je memanjang. Nak tido pun kena nyanyikan lagu. Kalau tak sedap suara kita. kita digelak nya. hahaha..eleh dia tak sedar diri dia tu pelat.. Nakal bukan. tak macam si ilham ni. umur dia baru 1 tahun 4 bulan. Aduh baik teramat sangat. kalau nangis pun bila time lapar nak susu, biak or kencing tak pun nangis sebab kena ketuk dengan si kakak kenit ni.

Sejak kerja remove dari rumah ni. banyak jugak lah masa saya dengan diorang ni ditambah dengan ilmu camna nak jaga budak-budak ni.. One day nanti kan akan kawin. kenalah pratis sekarang kan.kan. hahaha.Budak-budak yang lincah ni.. memang cepat betul belajar dan tangkap apa jua yang kita buat mahupun bercakap. tak percaya. meh tengok video s syirah ni. Bila diulang banyak-banyak kali. rasa nak pecah perut gelak. ye lah pelat lagi kan. tapi bersungguh nak cakap. (^___^)


video
Actually sebelum ambik video ni ada record dia ada nyanyi


video
"Nak kelat...? hahaa.. macam2 lah kakak ni"

Kata Hati : hai.... bila lak nak ada baby ni pulak.. hihihi... okeh... dadaaaaaaaaaaa

baby's day out


aduhai.. nak pecah perut ni menahan gelak gara-gara tengok cerita -->


BABYS DAY OUT


tengok movie kat astro.memandang kan buat kerja remote from home. apa lagi laptop depan TV dan Mister Potato pun tak ketinggalan juga.. hehe.

sapa pernah tengok cerita ni. sila angkat tangan?!!? heheee...


ni Synopsis cerita tersebut:

Baby Bink Cotwell (Kevin Worton), the main protagonist, couldn't ask for more; he has adoring parents, he lives in a huge mansion, and he is just about to appear in the social pages of the paper. Unfortunately, not everyone in the world is as nice as Bink's parents; especially the three klutzy, would-be kidnappers: Edgar "Eddie" Mauser (Joe Mantegna), Norbert "Norby" LeBlaw (Joe Pantoliano), and Victor "Veeko" Riley (Brian Haley), the main antagonists. Eddie, Veeko, and Norby disguise themselves as the photographers from the newspaper in order to kidnap Baby Bink.

Successfully kidnapping Baby Bink, Eddie, Veeko, and Norby have a harder time keeping hold of Bink, whose curiosity enables him to escape from the kidnappers. Desperate not to lose their ransom leverage, the three criminals embark on a city-wide search for Bink, but the real challenge comes when they discover that Bink is not a regular baby: only those connected to Bink or the kidnapping can physically see him, giving Bink the advantage, such as crawling across the road during the rush hour without being seen.

Not only does Baby Bink keep one step ahead of the kidnappers, but he seems to be more than a little bit smarter than them. A chase ensues all over the city for Bink, with only the people connected to the kidnapping or to Bink himself able to physically see him. At the film's climax in a construction yard, Bink eludes the three thugs and is eventually reunited with his parents. The thugs return home, but are arrested when Bink accidentally gives his parents critical information regarding the thugs' identity.

❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤

Baby's day out adalah filem komedi pada tahun 1994. tak salah masa itu umur saya baru 7 tahun. wah.. darjah satu rupanya i waktu itu. heheee...

Lucu. terhibur dan berderai dengan gelak ketawa. best sangat-sangat cerita ni. Even dah tengok banyak kali pun still seronok untuk tonton lagi.

Kata Hati : haishh... ni dah start berangan nak kawin ni.. nak baby cumil macam si Baby Bink Cotwell.. hehehe :P

Khamis, 25 Mac 2010

Saya suka Origami



rasa rindu pulak dengan zaman belajar sekolah rendah.. mak aii.. jauh betul waktu itu.. rasa-rasa korang ingat tak tentang "ORIGAMI"??? mesti ada yang tak paham atau buat-buat paham.

Okeh. research kejap dekat wikipedia.


Origami merupakan satu teknik lipatan samaada dengan menggunakan kain ataupun kertas. Ia merupakan satu hasil kerja tangan yang sangat teliti dan halus pada pandangan.


Origami merupakan satu kesenian melipat kertas yang dipercayai bermula semenjak kertas mula diperkenalkan pada abad pertama oleh di Cina pada 105 A.D. oleh seorang Cina dikasi yang bernama Ts'ai Lun.

Kertas yang diperbuat dari hancuran tumbuhan dan kain buruk membolehkan kertas dihasilkan dengan lebih mudah dan banyak. Contoh-contoh awal origami yang berasal daripada Cinaadalah tongkang Cina dan kotak.

Pada abad ke enam, cara pembuatan kertas kemudiannya dibawa ke Sepanyol oleh orang-orang Arab; dan juga ke Jepun (610 A.D.) oleh seorang sami Buddha bernama Dokyo yang juga merupakan doktor peribadi Ratu Shotoku

Semenjak itu Origami menjadi popular dikalangan orang Jepun semenjak turun-temurun sehinggakan ke hari ini terutamanya dengan penghasilan kertas Jepun tempatan yang dipanggil Washi.

❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤

sekarang baru ingat balik kan. kalau dulu.. saya suka buat kotak. rasa itu yang paling senang kot. Member pula siap beli CD origami lagi. sebab kat dalah CD tu. kita boleh print mana-mana bentuk origami yang diminati plus diajar cara untuk membuat nya. Contoh macam buat HEART.

click SINI untuk lihat

kalau still kurang paham leh saja tengok kat you tube ni.. Klik cini ❤❤❤❤❤ (untuk heart)

tengok.. rose pun cantik jugak.. haiii... karang nak test buat ni.. heheheee...

kalau nak belajar cara buat nya sila klik cini ROSE

Okey. jangan lupa try nanti.. :)

kerana pipi .. aku merana.. huhuhu


geram. geram.. rasa nak hentak-hentak kaki sekarang juga.. hhahaha... terover pulak. i pun nak pakai shawls and rasa cantik macam model ni.

grab from Google

disebab kan pipi ni tembam boleh kira lah pakai shawls berapa kali. huhuhu...

uweeek.. serious lak muka aku waktu ni.. haha

Kata Hati :Ok. Ok. kena diet cepat-cepat bagi lemak kat pipi ni kurang.. hikhik..

bila bosan dan melanda... (T__T)


hari ini hari jumaat.. last day untuk minggu ini. hari yang paling malas bagi semua orang untuk but kerja. betul ke erk?? heheee.. saya saja kot yang malas

http://emo.huhiho.com

kerja dah bereh. sekarang ni pun just tolong project member saya devaki. ya. yang sebelah tu adalah dia. cumel kan. dia antara kwan yang rapat dengan saya dekat office selain Aiin, kak nisa n rin.


masa ini kat "Rasa Mas" kat KL Sentral


kenangan masa rin ada dulu really miss that moment
dari kiri Rin , Aiin and myself


pic masa last year raya

Rasa nya dah dekat setahun setengah kerja dengan company VADS. Kalau dulu memang kerja under VADS Berhad. Tapi TM dah fully beli VADS dan staff nya sekali. Sampai sekarang rasa macam tak percaya ja dah kerja dengan TM.. hahaha..


Best kerja tempat sekarang ni.. semua tak kedekut ilmu. baik senior mahupun kami ni yang still baru. banyak benda baru yang dari tahu tahu menjadi tahu. maklum lah education saya tak ada lah seberapa. tetiba kerja bahagian networking, tak ke kecut perut dibuat nya. dah tahu nak buat migration untuk router.. best sangat even letih tapi sangat enjoy.

Enough.. dah dah nak sambung kerja balik..
Sekian

penamat hari khamis (25-03-2010)



Nak dipejam kan mata, rasa macam sukar benar nak tidur..nak kacau orang karang kena duku kepala ni. namo.. nanti sakit pala.. hahaaaa..

Apa lagi menyelongkar VCD. tengok kot-kot ada citer best untuk ditonton..

http://emo.huhiho.com

hyaaaiipp... bukan citer ehem-ehem k.. tapi citer ni yang saya jumpa...
TADAAAA.......


Layan hindustan daaa.. hikhik.. jangan marah naa.. tak lama pun citer ni.. hanya 3 jam lebih sahaja. huhu...Yang penting, cerita ni adalah cerita yang paling saya minat. memandang kan kedua pelakon ni adalah pelakon yang diminati. jadi mata pun semakin segar ingin menonton nya..

Benar kata mama, tak semua orang akan suka kan kita sepenuh nya, dan tak semua orang bencikan kita.. yang penting, kita kena pandai jaga diri untuk masa depan kita..

Paling best dengar ayat shah rukh khan waktu babak yang mana mama kajol dah dapat tahu hubungan diaorang (bercinta). ni i translate guna BM

"Makcik.. ibu saya pernah kata yang hidup ini ada dua jalan...
Satu jalah betul dan satu lagi jalan yang salah...
Cukup senang untuk mengikuti jalan yang salah..
mengikut jalan yang betul amat lah sukar"

"kalau ikut jalan yang salah,
awak akan bahagia buat sementara waktu sahaja..
Tetapi.. jika awak ikut jalan yan benar,
awak akan susah dahulu dan bersenang kemudian"

"jadi.. makcik mahu saya ikut jalan yang mana"
- Raj (shah rukh khan) -

sweet kan ayat tu, memang simple penerangan tu.. tapi maksud nya amat tersirat begitu mendalam..

Kata Hati : Kan best kalau cerita cinta sentiasa dari mula sampai akhir happy ending..hopefully akan kebahagian satu hari nanti.. Even, secara logikal nya.. kita boleh nilai yang mana baik dan buruk.. Semoga dipermudahkan segalanya... Aminnn....

Mengidam VS Kempunan


"Namo makan nasi malam ni... nak APAM BALIK..."


Tekak rasa macam kelat,dan rasa macam mengidam sesuatu. adakah aku pregnant???? tak pun erk.. saja je buat statement macam tu.

"Nak pergi pasar malam n beli APAM BALIK.. Aduh teringin bangat.."

teringat inti serta kesedapan kalau dapat memakan nya. nak sekarang... huhuuhhu....

Dekat rawang ni, susah nak cari pasar malam,kalau ada dan bergerak aktif pun orang cina punya pasar malam. takkan i nak pergi. huhuu... tak macam masa tinggal kat area keramat dulu. Isnin, Khamis, sabtu dan ahad pun ada pasar malam. Paling menjadi favourite pasar malam hari sabtu, sekarang ni dah ada Jaya Jusco AU2 sebelah nya.macam-macam dibeli nya,ciap cd citer hindustan pun beli kat situ.. hahaaa.. kopok lekor dan apam balik jadi menu utama malam minggu. dan masa membeli beli kat sana, tangan ni mesti kena pegang air soya dalam cawan tu yang singgit harga nya. kalau tak memang tak lengkap masa shopping.. hahahaha...

ok.ok... redha saja.. tak dapat apam balik malam ni. nak tidur ni.. selamat malam .. nak mimpi makan mendu tu malam ni.. hehe...

aku ingin mobil yang besar~~~~~ yang besar-besar saja


yang besar-besar saja~~~

Pakwe nak yang besar? saya tak kisah.. asal kan ada yang sayang. hahaahhaa.. tak.tak. jangan.. saya dah ada yang sayang ok.berbalik dengan title entry tu cam pelik je bunyi nye.. Sila abaikan kalau kurang mengerti, heheheee...nak nyanyi lagu sebenar nya, tapi lirik tak ingat.. hahaaaha.. hmmm.. nak tulis apa ya malam ni?tiba-tiba terpandang handphone kat ebelah. dah jarang dah dia berbunyi.masa zaman muda-muda dulu aktif benar dengan msg. bila dah dewasa-dewasa ni kureng sikit.

Bila bercakap dengan handphonem huh... kemana saja pergi, orang sibuk bebenor cakap pasal black berry. Kenapa ya? ada apa dengan black berry? hmmm...Padahal kita ni je yang kuno, lambat pickup dengan teknologi baru. hahahaaa.. tipu je. Actually, sekarang still pakai nokia 5800 express music
rasa sayang pulak nak tukar.tu punca nye yer.. bukan i tak mahu change another phone k.. :P (padahal tak dak duit nak tukar lain.. hahaahaa)

Flash back zaman remaja duit. handphone pertama yang saya beli waktu itu, SAGEM . gini bentuk nya.


Ingat lagi waktu tu beli bukan second hand or third hand tau.. but forth hand.. dasyat kan. kalau tengok rupa tepon tu. rasa kalau baling kat anjing, anjing pun larikk !!! tapi keinginan nak kan tepon tu meluap-luap macam nak meletup jantung ni. Akhir nya saya tewas. berbekal kan duit raya yang ada sebanyak RM180.50 saya beli tepon tu dari kawan pakcik saya. (Eceh.. macam cerita lak gayanya.. hehee)

sim card pulak. mahal sangat-sangat waktu dulu. tak salah saya dulu ada line lain sebelum kewujudan MAXIS, CELCOM or DIGI tapi.. macam TIME CELL, ADAM and lelain. tapi saya tak guna kan line lama tu. Hotlink pilihan saya. beli pulak degan harga RM98 untuk 1 sim card. mak aiiii... sanggup simpan duit sekolah, ikat perut semata-mata nak beli sim card tu. kalau SMS-SMS ni, mana main macam sekarang ni.. dulu 1 msg 20sen, pas tu turun 10sen. tengok sekarang siap ada reward bagai, sampai tak da kena tolak kredit.

haiii... tengok sekarang ni. Touch -N- Go pun dah leh pakai handphone. just Touch Phone -N-Go. pas ni tukar apa lah kan.. Sejak keja kat telekom ni, terpaksa guna bil. tak leh pakai topup-topup. Hari tu try change pakai topup. Leh lak tengah urgent pasal kerja tetiba kredit lak habis.. uwwwwaaaaaa rasa nak campak je tepon ni. marah hotlink sebab makan kredit kita cepat sangat. tu tukar pakai bil. huhuu....

Kata Hati :- rasa dah jatuh cinta pula lah dengan IP PHONE 3G ni.. masa try pegang kat maxis center. rasa nak je beli.Dah lah nipis n kurus. bila sentuh secara lembut pun dah leh bukak application.tak macam Nokia 5800 tu. Dah.Dah berangan...heheee..
k. Sekian...ღ(✿◠‿◠)ღ